torsdag 6 mars 2014

Mobbning, kränkande särbehandling och trakasserier på Arbetet – Detta borde inte få finnas!



Sedan två veckor tillbaka har jag funderat på att blogga om detta ämne. Det berör och är viktigt men samtidigt oerhört svårt. Det finns så många aspekter och tack och lov kallar jag fortfarande min blogg för ”Lottas Funderingar 2014” – för detta är mina funderingar!

Den 19 februari, kom domen i Östersunds Tingsrätt. Lasse, Socialsekreterare i Krokoms kommun, hade till slut inte orkat med den mobbning han utsattes för av sina chefer och valde som sista utväg självmord. Han fick inte den hjälp han borde fått och enligt domen är det faktiskt inte lagligt att behandla medarbetare precis hur som helst. Domen är unik för Sverige och det är sorgligt att det ska till självmord för att problemet ska uppmärksammas. Cheferna döms för Arbetsmiljöbrott och Svenska Dagbladet var en av alla tidningar som skrev. Chefer döms efter självmord. Bland annat kunde man läsa:
"Enligt tingsrätten har cheferna inte vidtagit tillräckligt med åtgärder mot mobbningen. Genom oaktsamhet och grov vårdslöshet har de därmed orsakat mannens sjukdom och senare självmord.
- Genom den här domen kommer förhoppningsvis arbetsmiljön, den psykosociala biten, att få ett större fokus. Det finns så många arbetsplatser med vuxenmobbning. Vi säger till våra barn att skärpa sig i skolan, men vad gör vi? säger åklagaren Åse Schoultz till TT."

Tyvärr är Lasse bara en av alla som inte orkar med sin situation. Mobbning på jobbet, trakasserier av chef eller kollegor och kränkande särbehandling gör människor sjuka, driver människor till självmord, kostar samhället enorma summor och borde inte få finnas. Det kanske är dags att Våga prata om det, Våga se sanningen i vitögat och Våga fundera över vad det är för mekanismer som gör det möjligt.

Många är de som tror att domen kommer sätta mer fokus på att Arbetsmiljölagen faktiskt är till för att följas, som ju de flesta lagar är! Arbetsmiljöverket är den myndighet som ”har regeringens och riksdagens uppdrag att se till att arbetsmiljö- och arbetstidslagstiftningar följs” och Mikael Sjöberg, nuvarande GD där säger i en intervju i Rapport (19/2 2014), när man efterlyser större ansvar hos Arbetsmiljöverket, att ”Problemet är att det är för få fall som döms för Arbetsmiljöbrott. Det är för få fall som det väcks åtal kring".

Men HUR ska alla dessa människor som drabbas orka med det när de redan blivit sjuka? Och var finns stödet för att de i så fall ska orka? Vad gör Facket, Skyddsombuden, Företagshälsovården, HR-avdelningar m.m? Det krävs både etik och moral men även en stor dos civilkurage här. En anmälan till Arbetsmiljöverket blir inget mer än just en anmälan, helt utan åtgärd. Varför är det så?
 
Många anmäler också Mobbning som Arbetsskada/Arbetssjukdom hos Försäkringskassan, men endast ett fåtal fall leder till att ansökan godkänns . I Tidningen Arbetet förklarar Sara Stendahl, docent i offentlig rätt vid Handelshögskolan i Göteborg
 "–Trots att man är försäkrad och har rätt till ersättning för arbetsskada är beviskraven så pass höga när det gäller kränkande särbehandling att de nästan är omöjliga att uppnå.
– Kvinnor har särskilt svårt att få gehör. Särskilt om den som anses stå bakom trakasserierna är en manlig chef, säger Sara Stendahl.
Ett annat gemensamt drag där den försäkrade faktiskt vann över kassan är att det inte rör sig om att chefen trakasserat.”
Hur det senare kommer sig har jag en liten tanke om. När Försäkringskassan utreder ett ”Mobbnings-fall” kontaktar de helt enkelt Arbetsgivaren och frågar ”Har person X blivit utsatt för mobbning, kränkande särbehandling eller trakasserier av Chef Y?”(lite annat ordval kanske...) – Fler än jag kan nog gissa vad de flesta Arbetsgivare svarar på en sådan fråga!

Varför pratar man inte om detta på samma sätt som man diskuterar Mobbning på skolor? Och Varför finns det fortfarande en massa Chefer där ute som tror att Arbetsmiljölagen inte gäller dem och bara för att de bär titeln ”Chef” kan de komma undan med precis vad som helst?

Mobbning leder till ohälsa och priset för den drabbade är skyhögt. Många vittnar om hur de inte orkar mera och livet rasar. En del ”köps ut” för några årslöner och tvingas då ibland skriva under en ”sekretessförbindelse” för att tystas angående vad som egentligen hände. Men de allra flesta kämpar på och får alltså Ingen hjälp någonstans, trots att vi har en lag. En lag man kan bryta emot helt utan straff. Såvida man nu inte går till Domstol, som ”Lasses” anhöriga gjorde. Men som Sara Stendahl (ovan) säger ”Frågan är om den som redan är deprimerad i dag ska processa?”

Om nu inte lagstiftningen kan komma till rätta med problemet, skulle man kunna vända lite på kakan. Och kanske är det bästa sättet att komma till rätta med detta att Arbetsgivare hittar tillräckliga incitament för att följa lagen och att satsa på en frisk och sund Arbetsmiljö. Alla vill vi ju egentligen gå till ett jobb där risken för mobbning är minimal (helst obefintlig) och där vi kan känna oss trygga och inrikta oss på att göra ett bra jobb. Det finns mycket information för de Arbetsgivare som vill komma dit, bl a i Nyhetsbrevet Avisen (Arbets- och Miljömedicin i Linköping) ges konkreta tips Att åtgärda mobbning på en arbetsplats . Man skriver om hur det kan uppkomma och hur det bör hanteras för att bli bäst för alla parter. Tänk hur bra det skulle kunna fungera egentligen om bara viljan finns!

I ett annat nr av Avisen, beskrivs forskning kring Ett effektivt ledarskap och arbetsmiljö. Och jag måste bara citera:
"Ett effektivt Ledarskap är det ledarskap som förmår att möta, inspirera, stödja och bekräfta människorna i den verksamhet som ska ledas....Att leda är också ett verb, dvs något man gör i en ständig interaktion med omgivningen. Ett sådant ledarskap är det som Martinsen(professor vid norska Handelshögskolans institut för ledarskap och organisation) kallar för ett "Rock´n Roll-Ledarskap" - ett ledarskap som förmår skapa både engagemang, innovation, tillväxt och ekonomiskt resultat".

Allvarligt - vem vill inte jobba under en "Rock´n Roll-Ledare"? I organisationer med den ledarskapsfilosofin lär det inte finnas mycket utrymme för att bryta mot Arbetsmiljölagen. Det fullkomligt glöder ”Win-Win” i denna miljö! Det finns självklart många andra typer av Ledare som också utstrålar God Arbetsmiljö och jag är fullkomligt övertygad om att de som Vågar fundera över problemen och Vågar agera när något händer (som inte hör hemma i en sund arbetsmiljö) är Vinnare i långa loppet.

Men det där är väl egentligen ganska självklart och det är nog inte under dessa Ledare problemen finns. Troligen mera som artikeln i DN för ett par år sedan konstaterade Diktatoriska Chefer bakom mobbning på arbetsplatser och kanske är det ändå så att för att komma åt dessa krävs en hårdare lagstiftning eller åtminstone någon som ser till att nuvarande lag efterföljs!

Idag var det minsann djupa och allvarliga Funderingar och det behövs ibland! Jag skulle troligen kunna avvakta ännu mera, men så såg jag:

 
Ta hand om er där ute i verkligheten och behandla både er själva och andra med respekt.

Kram Lotta
 

2 kommentarer:

  1. Tack Lotta för ditt inlägg! Du fick mig att inse att jag inte alls är färdig med vad som drivit mig in i väggen. Jag har bara tryckt undan det och stängt in det precis som jag alltid har gjort. Jag har skrivit lite om det här i min blogg idag och länkat till ditt inlägg, hoppas det är okej?! All styrka till dig, Lotta! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej "Tillbakatilllivet" och Tack för dina ord. Självklart helt okej att länka - just detta inlägg skulle jag gärna vilja att så många som möjligt läser. Kollade in din sida och Jag får väl gå på kurs en vacker dag och fixa till min egen, dock inte prio just nu.
      Att trycka undan det som hänt dig är lättast för stunden, men av viss erfarenhet så vet jag att det inte funkar i längden. Hoppas du dock inser att felet aldrig låg hos DIG, utan att det tyvärr finns personer där ute som inte alltid är så snälla och det är DEM det är fel på.
      Sköt om dig och Lycka till med ditt kämpande att komma vidare!
      Kram Lotta

      Radera